Asociatia Studentilor Creştini Ortodocşi Români este o asociatie de misiune şi caritate creştina înfiinata la 14- iunie 1990 la Bucureşti cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Biserici Ortodoxe Române. Scopul A.S.C.O.R este promovarea credintei şi a spiritualitatii creştin-ortodoxe prioritar în mediul universitar şi liceal, în duhul filocalic redescoperit de Parintele Dumitru Staniloae.

 A.S.C.O.R. este o organizatie de tineret non-guvernamentala (ONG), cu caracter creştin, apolitic şi non-profit, cu filiale în toate centrele universitare din tara.

  A.S.C.O.R. filiala Craiova a fost infiintata in anul 1992 si are ca obiective :

 –   Consolidarea puntii între credinta şi cultura.

–   Promovarea valorilor moralei creştin-ortodoxe.

–   Promovarea credintei creştine şi a spiritualitii ortodoxe, în duhul filocalic redescoperit de parintele profesor Dumitru Staniloae, cu prioritate în mediile universitar şi preuniversitar.

–    Implicarea tinerilor în viata liturgica şi filantropica a Bisericii.

–    Apararea drepturilor tinerilor şi conştientizarea îndatoririlor pe care acestia le au fata de Biserica, familie şi neam.

 Mijloacele prin care A.S.C.O.R. îşi atinge aceste scopuri sunt:

–    Organizarea de tabere creştine, pelerinaje, conferine,

–    Editarea de reviste, pliante, broşuri şi alte materiale informative,

–    Diverse activitati de voluntariat, ctitoriri de biserici, de troite, de monumente etc. Activitati de mass-media, realizarea de programe proprii şi colaborari cu institutii educationale şi diverse O.N.G.-uri, pentru combaterea unor vicii cu consecinte negative asupra tinerilor (droguri, alcool, violenta etc.),

–    Fiecare dintre aceste activitati vor fi initiate şi finalizate cu binecuvântarea ierarhului de care apartine filala.

Asociatia îi are ca patroni spirituali pe Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, pe Sf. Apostol Andrei (la nivel national), Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana şi Sf. Grigorie Decapolitul (filiala Craiova).

 A.S.C.O.R. functioneaza în cadrul Bisericii Ortodoxe Române cu binecuvântarea Sfântului Sinod şi are ca preşedinte de onoare, la nivel central, pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar la nivel local, pe ierarhul locului, cu a carui binecuvântare functioneaza. La nivel central, ca si presedinte de onoare, A.S.C.O.R. Craiova il are pe Ips. Teofan, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

  A.S.C.O.R.-ul astazi

   Astazi filiala noastra activeaza in sanul Bisericii si a urbei craiovene, fiind formata din tineri care provin de la mai multe faculatati dar si din licee. Exista sase departamente in care fiecare membru este repartizat, aceste departamente sunt urmatoarele: Asistenta Sociala, Conferinte, Revista, Sponsorizari, Scriere de proiecte si departamentul de vanzare de Carti Teologice.

 Pe langa aceste departamente, saptamanal sau de doua ori pe luna, gruprui de studenti ascor-isti pleca in pelerinaje la manastirile oltene dar si din tara.

In fiecarezi de Joi are loc la sediul asociatiei intalnirea grupului de psaltire unde un parinte  vine sa se intalneasca cu membrii vorbind despre diferite teme duhovnicesti.

Saptamanal in cadrul actiunilor departamentului Asistenta Sociala se merge la copiii din centrul nr 10 Sf. Mina, la azilul de batrani al Spitalului Nr.1 din Craiova sau la copii din apartamentele sociale din cartierul Craiovita.

De 1 iunie se organizeaza un mars “Pentru Viata” impotriva avortului iar de 21 Decembrie are loc un mars cu torte prin centrul orasului pentru oamgierea eroilor cazuti in Decembrie ‘89.

In vara de obicei membrii merg in tabere de munca la diferite manastiri , unde pe langa efortul fizic depus beneficiaza si de cuvinte pline de duh de la parinti duhovnicesti.

Perioada sesiunilor este tot timpul incununata cu rugaciuni catre Sfantul Duh si de iesiri recreative in parc sau la picnicuri.

 Deseori cand diferite personalitati sau fete bisericesti ajung in cetatea Craiovei, ii invitam la conferinte ce au subiecte variate, pornind de la teme duhovnicesti si culturale la teme legate de medicina si protejarea sanatatii.

Filiale A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R. la nivel national

În prezent sunt 38 filiale A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R. în tara, avandu-si locul în cele mai importante centre universitare. Totodata, alaturi de aceste filiale, de drept deplin, se numara alte cateva filiale, ce s-au dezvoltat si în locuri care nu dispun înca de centre universitare. Acestea din urma nu au înca statutul de organizare aferent, însa implinesc actiuni specifice filialelor de drept deplin, urmand ca mai apoi sa dobandeasca statutul necesar.

Filialele A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R. se întrunesc împreuna de doua ori pe an, primavara si toamna, pentru a lua decizii pentru diferitele probleme existente sau anumite actiuni la nivel national. Presedinte de onoare ,national este Parintele Patriarh, activitatea asociatiei fiind monitorizata anual de catre Patriarhie si Sfantul Sinod.

Filiale A.S.C.O.R. sunt prezente atat în tara cat si în afara ei, Republica Moldova constituind si el un pamant al romanilor, era firesc ca la Chisinau sa existe o filiala A.S.C.O.R. care sa întregeasca prezenta studentilor romani în lucrarea caritabila si de propovaduire a valorilor ortodoxe si cu studentii basarabeni. Este de asemenea bine de consemnat rolul pe care A.S.C.O.R.-ul prin aceste filiale împreuna cu cea din Chisinau au putut realiza actiuni comune, care i-au reunit pe oameni, si au redeschis puntile de legatura între noi si cei din Basarabia, pentru ca credinta nu cunoaste granite.

In curand se va face un site comun ce va cuprinde toate filialele si actiunile specifice fiecarei filiale in parte. Pana atunci, filialele mai mari dispun de propriul site, sau de bloguri proprii.Adresele site-urilor disponibile la nivel national se regasesc in bara din partea stanga numita ASCOR.