ICOANA ZILEI

 

CALENDAR ORTODOX

  

 

sigla 300

 

 Precuvântare…

Asociatia Studentilor Crestin-Ortodocsi Romani, filiala Craiova este asociatia studentilor ce provin de la majoritatea facultatilor din cadrul Universitatii din Craiova care au dorinta de a promova cultura si spiritualitatea ortodoxa in randul tinerilor in special in mediul universitar. Asociatia functioneaza cu binecuvantarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Membru A.S.C.O.R. poate fi orice student, masterand sau doctorand ortodox ce simte nevoia sa fie apropiat de niste tineri ca si el plini de framantari dar si cautari, cat si de aprofundare a spiritualitatii ortodoxe. A.S.C.O.R.-ul s-a nascut din entuziasmul tinerilor ortodocsi ce au simtit nevoia functionarii in sanul comunitatii orasului a unei asociatii de tineri ce promoveaza spiritul filocalic ortodox redescoperit de parintele Dumitru Staniloae.

In 14 iunie 1990 s-a infiintat A.S.C.O.R. Bucuresti, filiala Craiova functioneaza din 22 septembrie 1992, anul acesta implinindu-se 17 ani de activitate. A.S.C.O.R.-ul este cel mai des asociat cu conferintele pe teme religioase si culturale pe care le organizeaza, insa pentru oamenii ce nu cunosc mai indeaproape asociatia , desfasurarea activitatilor se realizeaza prin impartirea pe mai multe departamente, organizeaza des pelerinaje cu studenti la manastiri din tara si editeaza o revista propire de spiritualitate ortodoxa!

Cu toate acestea membrii asociatiei intreprind si actiuni filantropice pentru cei aflati in nevoie. Sediul nostru se află în prezent în Centrul Vechi, la răsărit de biserica Sfântul Ilie, pe strada Romain Rolland. Pentru o mai buna cunoastere a asociatiei noastre va invitam sa accesati paginile din stanga.

   

Scurt istoric despre noi

(ENGLISH Version! )

                            

Asociatia Studentilor Creştini Ortodocşi Români este o asociatie de misiune şi caritate creştina înfiinata la 14- iunie 1990 la Bucureşti cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Biserici Ortodoxe Române. Scopul A.S.C.O.R este promovarea credintei şi a spiritualitatii creştin-ortodoxe prioritar în mediul universitar şi liceal, în duhul filocalic redescoperit de Parintele Dumitru Staniloae.

 

     A.S.C.O.R. este o organizatie de tineret non-guvernamentala (ONG), cu caracter creştin, apolitic şi non-profit, cu filiale în toate centrele universitare din tara.

 

         A.S.C.O.R. filiala Craiova a fost infiintata in anul 1992 si are ca obiective :

   -   Consolidarea puntii între credinta şi cultura.

   -   Promovarea valorilor moralei creştin-ortodoxe.

  -   Promovarea credintei creştine şi a spiritualitii ortodoxe, în duhul filocalic redescoperit de parintele profesor Dumitru Staniloae, cu prioritate în mediile universitar şi preuniversitar.

   -    Implicarea tinerilor în viata liturgica şi filantropica a Bisericii.

   -    Apararea drepturilor tinerilor şi conştientizarea îndatoririlor pe care acestia le au fata de Biserica, familie şi neam.

 

         Mijloacele prin care A.S.C.O.R. îşi atinge aceste scopuri sunt:

 

   -    Organizarea de tabere creştine, pelerinaje, conferine,

   -    Editarea de reviste, pliante, broşuri şi alte materiale informative,

  -    Diverse activitati de voluntariat, ctitoriri de biserici, de troite, de monumente etc. Activitati de mass-media, realizarea de programe proprii şi colaborari cu institutii educationale şi diverse O.N.G.-uri, pentru combaterea unor vicii cu consecinte negative asupra tinerilor (droguri, alcool, violenta etc.),

  -    Fiecare dintre aceste activitati vor fi initiate şi finalizate cu binecuvântarea ierarhului de care apartine filala.

Asociatia îi are ca patroni spirituali pe Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, pe Sf. Apostol Andrei (la nivel national), Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana şi Sf. Grigorie Decapolitul (filiala Craiova).

    

      A.S.C.O.R. functioneaza în cadrul Bisericii Ortodoxe Române cu binecuvântarea Sfântului Sinod şi are ca preşedinte de onoare, la nivel central, pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar la nivel local, pe ierarhul locului, cu a carui binecuvântare functioneaza. La nivel central, ca si presedinte de onoare, A.S.C.O.R. Craiova il are pe Ips. Teofan, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

 

        A.S.C.O.R.-ul astazi

 

       Astazi filiala noastra activeaza in sanul Bisericii si a urbei craiovene, fiind formata din tineri care provin de la mai multe faculatati dar si din licee. Exista sase departamente in care fiecare membru este repartizat, aceste departamente sunt urmatoarele: Asistenta Sociala, Conferinte, Revista, Sponsorizari, Scriere de proiecte si departamentul de vanzare de Carti Teologice.

       Pe langa aceste departamente, saptamanal sau de doua ori pe luna, gruprui de studenti ascor-isti pleca in pelerinaje la manastirile oltene dar si din tara.

     In fiecarezi de Joi are loc la sediul asociatiei intalnirea grupului de psaltire unde un parinte  vine sa se intalneasca cu membrii vorbind despre diferite teme duhovnicesti.

      Saptamanal in cadrul actiunilor departamentului Asistenta Sociala se merge la copiii din centrul nr 10 Sf. Mina, la azilul de batrani al Spitalului Nr.1 din Craiova sau la copii din apartamentele sociale din cartierul Craiovita.

        De 1 iunie se organizeaza un mars “Pentru Viata” impotriva avortului iar de 21 Decembrie are loc un mars cu torte prin centrul orasului pentru oamgierea eroilor cazuti in Decembrie ‘89.

       In vara de obicei membrii merg in tabere de munca la diferite manastiri , unde pe langa efortul fizic depus beneficiaza si de cuvinte pline de duh de la parinti duhovnicesti.

       Perioada sesiunilor este tot timpul incununata cu rugaciuni catre Sfantul Duh si de iesiri recreative in parc sau la picnicuri.

       Deseori cand diferite personalitati sau fete bisericesti ajung in cetatea Craiovei, ii invitam la conferinte ce au subiecte variate, pornind de la teme duhovnicesti si culturale la teme legate de medicina si protejarea sanatatii.