ICOANA ZILEI

 

CALENDAR ORTODOX

  

 

 

A.S.C.O.R. Craiova in pelerinaj

la manastirea Oasa

Manastirea Oasa este o manastire relativ noua, aflata in comuna Sugag din judetul Alba Iulia. Aflata la 70 de kilometri sud fata de Sebes si la 57 de kilometri nord-est fata de Petrosani, manastirea este o oaza de liniste. Vietuitorii duc o viata de obste, in munca si rugaciune.

Complexul manastiresc este construit in colonia Fetitei, din Valea Frumoasei, pe un platou, la poalele unui deal acoperit cu paduri de conifere. Privind de pe acest platou, in fata ni se infatiseaza o priveliste foarte frumoasa, cu lacul de acumulare si hidrocentrala electrica jos, iar mai sus, coamele muntilor acoperite cu padure de conifere.

Situata la 40 de kilometri fata de cea mai apropiata asezare umana si la peste 1.400 de metri altitudine, intr-o zona cu multa liniste si aer curat, manastirea ofera sansa, in special tinerilor, de a cunoaste si a gusta din bucuria vietii duhovnicesti autentice.

In anul 1943 scriitorul Ioan Pop a ridicat o biserica din lemn. Aici avea adesea intalniri cu marele povestitor Mihail Sadoveanu. Pe locul acestei biserici, prin purtarea de grija a Episcopului Emilian Bardas al Alba Iuliei, paroh fiind preotul Faur, iar protopop, Viorel Porcaru, s-a imbunatatit biserica in anii 1982-1983.

Cum am spus, biserica de lemn este ctitorita de Ionel Pop si de prietenul sau, Mihail Sadoveanu. Aceasta a fost stramutata aici in anul 1983 din cauza lacului de acumulare de la Fetita, de pe raus Sebes - judetul Alba. Apele lacului au facut necesara mutarea bisericii intr-alt loc - in locul in care se afla astazi. Aceasta este biserica reconditionata si imbunatatita.

La sfarsitul decadei optzeci, preotul Petru Sora din Sugag i-a facut unele imbunatatiri, iar in 1990 a fost sfintita si destinata ca manastire de maici. Sarcina conducerii manastirii nou infiintata a fost data monahiei Iustiniana Macarie. Manastirea Oasa, era locuita de o obste de 20 de maici vietuitoare. Luptandu-se cu greutatile materiale si in special financiare, maica stareta ajutata de obste, cu concursul Trustului de Constructii Hidrotehnica si sprijinul bunilor credinciosi, a construit mai multe cladiri in jurul bisericii. Cladirile sunt din zid, acoperite cu tabla. Cladirea pentru chilii este construita in stil brancovenesc si etajata. A doua cladire este pentru staretie, iar a treia pentru trapeza, bucatarie si camari pentru alimente. in fata bisericii s-a construit clopotnita.

Obstea de maici a vietuit in manastire pana in anul 2000, cand odata cu data de 1 iunie, din cauza accesului greu la aceasta, mai ales iarna, si aflandu-se la o altitudine de 1.400 de metri, aceasta s-a transformat in manastire de calugari. Biserica este din lemn, pe fundatie de piatra, in forma de cruce. Are o singura turla. Este acoperita cu sindrila.Biserica de lemn a Manastirii Oasa a fost pictata in tehnica fresca intre anii 1985-1986 de catre pictorul Liviu Dumbrava din Gura Humorului. Manastirea este inchinata Adormirii Maicii Domnului, praznuita la data de 15 august, siSfantului Mare Mucenic Pantelimon, al doilea hram, praznuit la data de 27 iulie.

sursa: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-oasa-67857.html

 

 

Praznicul Schimbării la Față a Domnului la Mănastirea Lainici

 lainici   Dragi prieteni, va invitam la un nou prilej de bucurie si crestere duhovniceasca!
   Suntem asteptati si anul acesta la manastirea Lainici din judetul Gorj, cu ocazia praznicului Schimbării la Față a Domnului.

Citeşte mai departe...